Вертикално фермерство – решение за бъдещето

Вертикално фермерство – решение за бъдещето
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.06.2023
  • Сподели:

Представете си зимно време да отидете до кварталния супермаркет и да можете да си наберете ароматни ягоди или сочни домати. Или да отидете в ресторант и да гледате как подбират всяко листенце от растенията около вас и ги прибавят към вашата салата. Вертикалното фермерство ще направи това възможно.

 

Вертикалното фермерство е отглеждането на хранителни култури по вертикално нареден начин в оранжерии, които им предоставят контролирани вътрешни условия и се използва хидропоника или аеропоника. Тази подредба дава възможност да имаме ферми в градски условия, защото не заемат голяма площ. Наличието на ферми в градовете намалява разстоянието, което храната трябва да измине за да стигне до потребителите. Това ще намали цената на транспорта и въздушното замърсяване. Подобни ферми са по-ефективни, защото са почти изцяло контролирани от хора, които оптимизират растежа на културите. Те са защитени от променливите природни условия и затова произвеждат по-голяма реколта. Така растенията могат да растат органично, защото не са нужни пестициди или други химични торове.  

 

FarmedHere е най-голямата вътрешна, вертикална ферма в Северна Америка. Произвеждат босилек, мента и марули.

 

Има и вертикални градини, които са с по-малки размери и се нуждаят от по-малко ресурси, за да растат и произвеждат храна. В Пекин има градина на име LeafIN (Лийф ин). Тя се намира в МОЛ, където посетителите могат да се наслаждават на свежи зеленчуци в ястията си. Ресторант “Петрус” в Хонг Конг също има подобна вертикална градина. Независимо, че не можете да видите как готвачът къса зеленчуците, можете да усетите тяхната свежест. В началото са имали само 4 вида растения, а сега имат над 20. 

 

 

Все повече храна е нужна за изхранването на увеличаващото се световно население, а за да се произведе повече, са нужни по-големи площи. Продукцията на храна е еднa от топ 5 на човешките дейности, допринасящи за глобалното затопляне. От общата сухоземна повърхност на планетата 38% се използват за отглеждане на агрокултури. За да се увеличи площта, ще е нужно да се изсичат горски масиви. Така се стига до обезлесяване, което е глобален проблем. Друг недостатък на познатото ни фермерство е, че на някои места почвата не позволява активна обработка, например в пустинни райони. Тези проблеми могат да бъдат решени от вертикалното фермерство, защото се използва по-малко площ и се отглеждат растения без да е нужна почва. Тези ферми използват до 95% по-малко вода от традиционните и са предимно хидропонни.  За да се построят достатъчно вертикални ферми ще са нужни средства, но изчисленията сочат, че този метод ще спести пари в дългосрочен план.

Вертикалното фермерство не е толкова разпространено в момента и има няколко причини за това.

 

 

Първоначалната инвестиция е доста голяма и не всички държави или фермерски организации разполагат с такива пари. Обработката на земя е неразривно свързана с еволюцията на човечеството, но вертикалното фермерство е било измислено от Гилбърт Елис Бейли едва преди 108 години и все още няма достатъчно опитни работници. Проучване от Университета на Илинойс показва мнението на 117 потенциални консуматори. Резултатите показват, че те виждат храната от вертикалните ферми като по-неестествена и са по-малко склонни да консумират подобна храна. Въпреки тези свои мнения, голяма част от участниците се съгласяват с това, че вертикалното фермерство ще реши екологични проблеми и ще повиши стандарта на живот за бъдещите поколения.  

В България до момента има само идейни проекти. Нямаме вертикални ферми все още, но имаме хидропнно производство от 1982 г. Това е една стъпка по-близо до бъдещето. Малки вертикални градини могат да бъдат направени от всекиго.  

В училище Увекинд в София, ученичка от 10-ти клас направи вертикална, хидропонна система която може да отглежда 24 растения, разпределени по редове и на 3 нива. Тя използва общо 7 литра вода, която се върти от помпа, предназначена за аквариуми. Материалите за такава градина са лесни за намиране и не много скъпи. Това означава, че и вие може да си направите такава мини вертикална ферма. 

Много държави са започнали да създават вертикални ферми. Най-голямата такава се намира в Дубай. Ако населението продължи да нараства и да живее в предимно градски условия, вертикалното фермерство ще стане изключително важно. То е бъдещето за изхранването на човечеството.

 

 

Рая Димитровска, 10 клас, Uwekind International School, Sofia

 

Станете почитател на Класа