Пентагонът следи 1300 сателита дневно

Американската армия следи повече от 800 управляеми и 500 неуправляеми сателита дневно, за да предотврати възможни сблъсъци, съобщава Ройтерс. Пентагонът работи по програма за подобряване на възможностите за прогнозиране на сблъсъци след инцидента на 10 февруари, когато излязъл от строя руски комуникационен сателит и американски търговски сателит, собственост на компанията "Иридиум" за сателитни комуникации, се сблъскаха.
Шефът на американското стратегическо командване генерал Кевин Чилтън определи този инцидент като положително събитие за сателитната индустрия, защото е унищожило старите догми, че Космосът е безкраен и сблъсъците са невъзможни. До сблъсъка американската армия следеше до 100 сателита дневно.
В момента САЩ следят повече от 20 000 сателита, отделени сегменти от ракети и други предмети, които обикалят в орбита около Земята. Преди няколко години броят на следените обекти не е надвишавал 14 000.
Чилтън твърди, че тези данни се отнасят само до броя на космическите обекти, които САЩ "виждат", а общият брой на обикалящите около Земята обекти е много по-голям и представлява заплаха за множеството изкуствени спътници.
За да предотврати евентуални сблъсъци, Пентагонът купува нови компютри и наема експерти.

Станете почитател на Класа