Бебетата проплакват на майчиния език

Германски изследователи установиха, че бебетата улавят нюансите в акцентите на своите родители още докато са в майчината утроба, съобщи Би Би Си.
Учените изследвали плача на 60 здрави бебета на възраст от три до пет дни, родени във френски и германски семейства. Френските бебета плачели с възходящ „акцент“, докато плачът на германските новородени бил низходящ. Този феномен вероятно има за цел да помогне на новороденото да установи връзка с майката, като я имитира, посочват изследователите. Откритието предполага, че бебетата са повлияни от езика, който достига до тях още в утробата.
Фактът, че ембрионите запаметяват звуци от обкръжаващия ги свят през последните три месеца от бременността, както и че са особено чувствителни към мелодията на музиката и човешките гласове, вече беше известен на учените. По-ранни изследвания установиха, че бебетата могат да свързват гласни звуци, предложени им от възрастни, но едва след 12-ата седмица.
„Проучването показва, че човешките новородени не само могат да плачат с различна мелодия, но и че предпочитат да възпроизвеждат модели, отговарящи на езика, който са слушали по време на своя пренатален живот. За разлика от досегашните интерпретации тези данни са доказателство за важната роля на бебешкия плач за развитието на езика“, посочва Катлин Вермке от университета във Вюрцбург.

Станете почитател на Класа