Температурата на Земята може да се повиши с 6 градуса

Мащабно проучване на университета от Източна Англия, направено по повод срещата на върха в Копенхаген, посветена на промените в климата, показва, че ако нарасне отделянето на вредни емисии CO2, глобалната температура може да се увеличи с 6 градуса до края на века, съобщава в. “Гардиън”.
Ако не се вземат никакви мерки и всички емисии се увеличат с над 100% до 2050 година, към края на века глобалната температура ще се увеличи с повече от 5 градуса. Този резултат е гарантиран, ако всички държави не се ангажират незабавно с радикална програма за намаляване на емисиите на парникови газове. Учените предвиждат, че въглеродните емисии ще се увеличат с 29% през последното десетилетие, което може да доведе до катастрофални промени. През последните 50 години при опита на страните да постигнат голям икономически растеж са нанесени сериозни щети на почвата. Основната цел е да се задържи очакваното увеличение на температурата до 2 градуса.
Смята се, че в момента нивото на отделяните емисии въглероден диоксид само в САЩ е 19,9 тона годишно, а във Великобритания е 9,3 тона. Предвижда се световните емисии на въглероден диоксид да достигнат върха си в периода 2015 – 2020 г., а след това ще започнат да падат с максимална скорост, за да достигнат към 2050-а около 50% по-ниско ниво.

Станете почитател на Класа