Изчислиха масата на неоткрита елементарна частица

Шотландски физици от университета в Глазгоу изчислиха масата на неоткрита елементарна частица Bc*-мезон, съобщава Лента.ру. Мезоните са безцветни частици, които се получават при взаимодействие на кварк и антикварк, носещи определен цвят и съответния му антицвят. Кварките във физиката са частици, които не се срещат в свободно състояние и винаги са във взаимодействие с елементарни частици. Като свободни частици в природата се наблюдават само безцветни (или бели) състояния, наречени адрони.
Кварките съществуват в шест разновидности, които е прието да се наричат аромати. Всеки кварк е носител на един от трите цвята, наречени условно "червен", "зелен" и "син", а антикварките носят съответно три антицвята: "античервен", "антизелен", "антисин".
В състава на Bc*-мезона влизат нисш кварк и антикварк. Учените смятат, че Bc*-мезонът скоро може да бъде включен в експериментите на Големия адронен колайдер.
В края на 2009 г. друг екип физици публикува доклад, в който обоснова възможността реалността да бъде описвана не чрез трицветната теория, както досега, а чрез използването на много цветове. Според тях това е възможно дори с теории, опериращи с 5, 6, 7 и 8 цвята.

Станете почитател на Класа