Жените губят 90% от яйцеклетките си до 30-годишна възраст

Учените откриха защо жените имат трудности при по-късно зачеване – те са изчерпали 90% от своя „яйчников резерв“ до 30-годишна възраст, пише „Дейли телеграф“.
Въпреки че продължават да произвеждат яйцеклетки през 30-те и 40-те си години, резервът от потенциални яйцеклетки, които жените могат да използват, е намалял значително. И тъй като тялото подбира най-добрите яйцеклетки, е много вероятно тяхното качество да е по-ниско с напредването на възрастта, зачеването да става трудно и да има риск от увреден плод.
Ново изследване на университета „Св. Андрюс“ и Единбургския университет изучава действителното намаляване на „яйчниковия резерв“ - потенциалния брой на яйцеклетките, с които жената е родена и които притежава до менопаузата си.
Проучването показва, че средностатистическата жена се ражда с 300 000 потенциални яйцеклетки, но техният брой намалява много по-бързо, отколкото се е смятало преди. До 30-годишна възраст са останали средно само 12%, а до 40-годишна - само 3%.
Учените твърдят, че много жени правят грешката да мислят, че понеже още произвеждат яйцеклетки, тяхната плодовитост остава непроменена. Но новите данни показват, че тя намалява много бързо. Изследването е събрало информация от 325 жени на различна възраст от Великобритания, САЩ и Европа.
Според резултатите има огромна разлика между индивидуалното количество „яйчников резерв“. При някои жени той е повече от 2 милиона, а при някои е по-малко от 35 000.
Проучването е едно от многото, чиито резултати предупреждават жените, че не трябва да отлагат прекалено много забременяването си. Плодовитостта на жените намалява постоянно след 35-ата им година, но скоростта на спада е различна при всеки индивид. Някои лекари призовават за провеждане на редовен скрининг за плодовитост, като по този начин жените може да се преглеждат и за рак на шийката на матката.

Станете почитател на Класа