Слънчева батерия имитира фотосинтезата

Нов вид слънчева батерия, която имитира природния начин на превръщане на слънчевата светилна в енергия, дебютира в различни потребителски продукти, съобщи „Ню Йорк таймс“.
Технологията използва фоточувствителен пигмент за производството на енергия по начина, по който растенията използват хлорофил за процеса на фотосинтеза. Новите батерии ще бъдат използвани за генериране на енергия в различни технологии като четци за електронни книги и мобилни телефони. При четците например батерията може да бъде конструирана във вид на тънки еластични панели, прикрепени към покритието на устройството. Подобни панели могат да се използват и за туристически раници и чанти, където да се зареждат мобилни телефони и различни плейъри.
Технологията, която се разработва отдавна, ще работи най-добре при ярка, директна слънчева светлина, посочва д-р Михаел Гретцел от Швейцарския федерален политехнически институт. Батериите обаче ще могат да се ползват и при изкуствена светлина на закрито.
Повечето фотоволтаични панели са базирани на силикон или други неорганични материали, а не на бои. Д-р Гретцел и неговият американски колега Брайън О'Реган за първи път съобщиха за новия вид батерии в „Нейчър“ през 1991 г. и оттогава експертите работят по подобряването на тази технология. Сега от калифорнийската компания G24 Innovations, която е лицензирала технологията, разработват такива соларни панели в предприятието в Кардиф, Уелс. Някои от панелите ще бъдат използвани за четци за електронни книги на Sony. Те ще бъдат използвани и в раници и чанти, чиито цени ще варират между 149 и 249 долара. Собствениците на тези чанти ще могат да зареждат телефоните и плейърите си с USB кабел. Подобни чанти вече могат да се намерят на пазара, а други ще бъдат готови до края на първото тримесечие. Според G24 между шест и осем часа на открито ще са нужни на панела за пълно зареждане, но на закрито ще е нужно повече време.
Австралийската компания Dyesol, която предоставя материали на G24 Innovations и други компании, разработващи новите батерии, планират да използват новата технология за удължаване на живота на батериите в устройства като безжични сензори и клавиатури.

Станете почитател на Класа