Обучават пчели да разпознават човешкото лице

Учените са открили, че могат да обучават пчелите да разпознават чертите на човешкото лице, като награждават насекомите със захар, пише „Попюлар сайънс“. Това може да е началото на нова система за лицево разпознаване, имайки предвид, че пчелите успяват да се справят с тази задача, въпреки че мозъкът им има размер на микроскопична точка.
С изучаване на способността на пчелите да разграничават човешките лица се заемат Адриан Дайер от Монаш Юнивърсити в Австрия и биологът Мартин Журфа от Университета в Тулуза, Франция.
Оказва се, че пчелите не разпознават съзнателно отделните лица, а по-скоро определен схематичен модел на лице. Изследователите правят тест, като научават пчелите да разпознават различни лица, съставени от точки и чертички, като насекомите се справят със задачата.
По-нататък екипът дава избор на пчелите между нови лица и модели със случайно разположени точки и чертички. Тогава насекомите отново се насочват към моделите, представляващи лица. Още по-впечатляващото е, че пчелите успяват да различават модели лица, съставени от точки и чертички от фотообрази.
Тези изследвания могат да послужат за разработване на нови технологии за лицево разпознаване, които да бъдат използвани от правителствата и агенциите по сигурността.

Станете почитател на Класа