Молекула ще деактивира гена на наднорменото тегло

Китайски учени са открили как се „включва“ генът, отговорен за затлъстяването, и възнамеряват да разработят молекула, която го деактивира, съобщи Ройтерс.
Генът, свързан с количеството мастна тъкан и наднорменото тегло, наречен FTO, се намира в човешката 16-а хромозома. Няколко предишни проучвания вече са установили, че въпросният ген е силно свързан с натрупването на телесна маса. Учените обаче едва сега започват да разбират как всъщност действа този ген.
„Този ген бе идентифициран с помощта на изследвания сред различни етнически групи – кавказци, китайци, японци и корейци. Така бе установено, че FTO е свързан със затлъстяването“, посочи Цзицзе Чай от Пекинския национален институт по биология пред Ройтерс.
“Вярваме, че генът FTO е адекватна цел при лечението на този проблем. Ако успеем да получим активен инхибитор, с който да изключим гена, можем да създадем подходящо лечение“, смята още Чай. В публикация в сп. „Нейчър“ той и колегите му описват как тяхното изследване е установило, че генът FTO се активира само когато се свърже с така наречената едноверижна ДНК. „Генът се включва само във връзка с едноверижната ДНК и не проявява никаква активност към двуверижната ДНК“, посочва Чай.
Учените възнамеряват да разработят малка молекула, с която да се блокира дейността на FTO и да се изключат неговите функции, и планират да приложат този експеримент върху лабораторни животни. Те обаче предупреждават, че за разработването на лечение за наднорменото тегло може да са необходими много години.
Проблемът със затлъстяването се увеличава по целия свят с тревожни темпове както в развиващите се, така и в развитите страни, сочат данни на Световната здравна организация. През 2005 г. близо 1,6 млрд. възрастни над 15 години са били с наднормено тегло, а над 400 милиона са били затлъстели. Според прогнози на организацията до 2015 г. 2,3 млрд. възрастни ще бъдат с наднормено тегло, а над 700 млн. ще са затлъстели. Най-малко 20 милиона деца под петгодишна възраст са били с наднормено тегло през 2005 г. Наднорменото тегло увеличава риска от преждевременна смърт, диабет, сърдечни заболявания, сърдечен удар, високо кръвно налягане и рак, предупреждават от СЗО.

Станете почитател на Класа