Замениха повредена ДНК в оплодена яйцеклетка

Учени успешно трансплантираха генетичен материал от ядрото на оплодена човешка яйцеклетка в друга такава, като при това избегнаха пренасянето на митохондрии – клетъчните органели, произвеждащи енергия, съобщи сп. „Нейчър“. Тази техника би могла да се използва за предотвратяване на наследяването на заболявания, причинени от мутации в митохондриалната ДНК, намираща се в цитоплазмата на яйцеклетката.
Британският екип от учени, извършили експеримента, използвали оплодени яйцеклетки, които са били негодни за ин витро оплождане. На този ранен етап ядрата на яйцеклетката и сперматозоида, които съдържат по-голяма част от родителските гени, все още не са се слели. Учените отстранили тези ядра и ги трансплантирали в друга оплодена яйцеклетка, от която ядрата също били отстранени.
1 на всеки 250 души е носител на митохондриални мутации, които могат да причинят заболявания. Мутациите в митохондриалната ДНК се предават от майката на нейните деца и могат да причинят неврологични, мускулни и сърдечни заболявания, както и глухота и диабет тип 2. Много хора са носители на смесена нормална и мутирала митохондриална ДНК. Заболяванията се предизвикват, ако мутиралата митохондриална ДНК е над 50%, но засега е невъзможно да се предвиди какво количество от нея се пренася от майката на детето.

Станете почитател на Класа