Съдии протестираха в защита на Мирослава Тодорова

Съдии от цялата страна протестираха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в петък. Повод за протеста стана уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. В четвъртък съдия Тодорова беше уволнена с основния мотив, че е забавила преписките по няколко дела.
Протестиращите магистрати изразиха подкрепата си за Мирослава Тодорова, а на плакат, издигнат от тях, се четеше надписа: „ВСС – Висш Съвет на Слагачите”.
Съдиите категорично настояха ВСС да оттегли решението си за уволнението на председателя на Съюза на съдиите.
Говорителят на съюза Нели Куцкова обяви, че във ВСС вече е внесена декларация на върховните съдии. В документа върховните съдии заявяват, че „дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова е акт на саморазправа с един доказал се професионалист заради обществената му позиция“
„Процесуално е възможно всяко решение, на всеки административен орган, да бъде отменено по съдебен ред. Дали конкретното решение ще бъде отменено, не можем да знаем“, коментира Куцкова.
„Уволнението на Мирослава Тодорова може да се тълкува и като провокация“, коментира в петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според привържениците на съдия Тодорова именно конфликтът й с вътрешния министър е довел до уволнението й.
Нямам представа как ще реагира Европейската комисия на случая, допълни Цветанов.
Смятам, че всички представители на съдебната институция трябва да си изпълняват професионалните задължения, водени от интересите на обществото, спазвайки върховенството на закона, заяви вътрешният министър.
Цветанов за пореден път заяви, че няма личен конфликт с Мирослава Тодорова.

Станете почитател на Класа