Мирослава Тодорова ще обжалва уволнението си

Съдия Мирослава Тодорова ще обжалва решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което бе уволнена. Това заяви самата тя на пресконференция в петък.
„Тъй като не съм съгласна с решението на ВСС, ще го обжалвам. Съдия съм от 25-годишна, основното ми притеснение е какво става с делата”, заяви Мирослава Тодорова.
„Дисциплинарната практика на ВСС е изцяло сбъркана. Основната му задача трябва да е да премахва трудностите. Смея да твърдя, че този ВСС не реши нито един проблем, а създава нови”, каза Тодорова.
„Решението на ВСС освен, че е унизително, е и несправедливо. Аз разбрах от вас че съм уволнена, защото ВСС не ме уведоми за това заседание, не ме изслуша, а докато са вземали решението, бях дежурен съдия - сутринта в 8,45 четох присъда. Предишния ден пак от медиите разбрах, че ще се решава въпросът дали да бъда уволнена“ каза още Мирослава Тодорова.
Тя не се съгласи и с мотивите за освобождаването си, а именно, че е забавила преписките по няколко дела.
„До края на този месец имам насрочени 5 заседания, 3 от тях са по едно дело, най-старото, което разглеждам в момента. По него към настоящия момент са разпитани 56 свидетели. Провела съм 27 заседания за по-малко от година. Давам пример само с едно дело, но има и други такива дела. Само тази седмица съм обявила за решаване на 6 дела и вчера четох едно“, обясни съдия Тодорова.
Уволнението на Тодорова предизвика и сериозни политически реакции.
„Притеснен съм, когато съдиите в България протестират“, коментира от Варна президентът Росен Плевнелиев.
„Има създадено сериозно напрежение между изпълнителната и съдебната власт. Винаги е достатъчна и една искра, за да се случи безпрецедентният протест на съдиите“, коментира в парламента в петък заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков, пре
От своя страна ДПС настоя за публичен списък на всички съдии с просрочени дела
„ВСС изпълни политическа поръчка с уволнението на съдия Мирослава Тодорова“, заяви от парламентарната трибуна Иван Костов, който прочете декларация от името на Синята коалиция.


Станете почитател на Класа