Стара Загора със самостоятелно участие в Open days

За първи път Община Стара Загора ще участва самостоятелно в 10-то юбилейно издание на Седмицата на Европейските градове и региони Open days . Тазгодишното издание е под наслов „Европейските градове и региони. Да направим разлика“ и се провежда от днес до 11 октомври 2012г. в Брюксел. В него участват градове от 33 страни, обединени в 24 регионални партньорства и представящи 219 региона.



Градовете трябва да отговарят на определени изисквания, поради това участието им в събитието е конкурентно. Стара Загора е заявила самостоятелно участие като община в регионално партньорство с Бирмингам(Регион Уест Мидландс, Великобритания), град Сарагоса (Испания), град Айндховен (Нидерландия) и Вроцлав (Полша).

На 10 октомври кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще участва в панел-дебат на тема „Бъдещето. Сега. Поглед в регионалния транспорт.“ Визират се модерните интернет технологии за трансформиране мобилността на стоки и хора. Гл. експерт Златка Мечева от отдел „Транспорт“ ще представи Интегрирания проект за градски транспорт, който ще изпълнява Община Стара Загора. Дебатът ще даде възможност на участниците да обсъдят добри практики около обществения транспорт и най-вече как бъдещото развитие може да засили интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж на регионално и национално ниво.

Освен Стара Загора ще се представят София, Варна и Добрич, заедно с Националното сдружение на общините в България. Очаква се 10-та годишнина на събитието да се използва за дебат за бъдещето на Европа, кохезионната и политика и измерението на управлението на няколко нива. Това е добра възможност да се покаже добавената стойност на Кохезионната политика на ЕС във време на криза, засягаща националните и регионални икономики.

На организираните всяка есен събития в Брюксел се обсъждат общите предизвикателства пред европейските региони и градове, дебатират се възможни решения. Седмицата е своеобразна платформа за изграждане на капацитет и обмен на добри практики между въвлечените в изпълнението на Кохезионната политика на ЕС и управлението на свързаните с това финансови средства.


Copyright © CROSS Agency Ltd.




Станете почитател на Класа