САЩ: Оспорвана президентска надпревара

Бурята Санди постепенно остава на второ място в мислите на американците, които отново се настройват на изборна вълна. Двамата кандидати за Белия дом вече подновиха кампаниите си, четири дни преди датата на вота. Според социолозите позициите на Обама и Ромни остават приблизително равни.

Санди вероятно ще се окаже полезна за президента Обама. Адекватната реакция на ситуацията му донесе подкрепата дори на изявени представители на Републиканската партия. След губернатора на Ню Джърси Крис Кристи и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг изрази подкрепата си за Обама. Самият президент също се възползва максимално от ситуацията и нанесе няколко ефектни удара върху своя съперник.

В отговор републиканският кандидат Мит Ромни промени плановете си и включи традиционно демократичния щат Пенсилвания в предизборната си обиколка в неделя (4-ти ноември). Той досега се въздържаше от организиране на предизборни прояви в Пенсилвания, защото доскоро изглеждаше, че този щат е твърдо на страната на Барак Обама. През последните седмици обаче ситуацията е различна.

Посещението на Ромни има две цели. Ако той успее да спечели Пенсилвания, това ще му осигури буфер в случай, че загуби Охайо - един от спорните щати, където Обама запазва малка, но постоянна преднина в проучванията.

В момента вариантите му за действие са по-ограничени и той се нуждае от победа в редица спорни щати като Вирджиния, Флорида и Северна Каролина, където позициите на двамата кандидати са твърде близки.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа