Народното събрание избира нов генерален директор на БТА

Предложенията за генерален директор на Българската телеграфна агенция могат да се правят от народните представители от днес до 21 ноември 2012 г. чрез деловодството на парламента до Комисията по култура.
Депутатите приеха правила за издигане на кандидатури, представяне на документи, изслушване на кандидати и избор на генерален директор на БТА. Според тях изслушването ще се състои на открито заседание на Комисията по култура на 12 декември.
След това кандидатите трябва да бъдат избрани от парламента с явно гласуване по азбучен ред. За избран ще се смята получилият най-много гласове с обикновено мнозинство от присъстващите народни представители.
В случай че двама или повече кандидати имат равен брой гласове, се прави второ гласуване за тях при същите условия. При необходимост се произвежда и трети вот, пак при същите условия. До 3 работни дни от получаването им предложенията и документите на номинираните за генерален директор на БТА се публикуват в интернет страницата на комисията по култура и медии.
При изслушването от комисията кандидатите трябва да представят концепция за развитието на агенцията за 5-годишен срок, която включва предложение за информационното, технологичното и финансовото осигуряване. Според Закона за БТА генералният директор се избира и се освобождава от Народното събрание.
Приемането на процедурните правила, уреждащи издигането, представянето на документи и изслушването на кандидатите се налага заради осигуряване на максимална прозрачност, посочи председателката на медийната комисия Даниела Петрова.





sbj-bg.eu

Станете почитател на Класа