Google се протяга към следващия милиард интернет потребители

Google пусна нова услуга, с която се надява да даде достъп на милиони хора в развиващите се страни до интернет (и съответно до рекламите си) през базисни мобилни телефони, съобщава Reuters.

Всичко това ще стане възможно благодарение на услугата, наречена Free Zone. За първи път тя ще се предложи във Филипините през местния доставчик Globe Telecom.

През нея потребителите ще имат достъп до глобалната мрежа през основните продукти на Google като търсене и достъп до Gmail, но всеки друг уебсайт, в който потребителите се опитат да влязат, ще води до покана за абонамент към съответния оператор.

"Услугата е насочена към следващият един милиард потребители на интернет, мнозина от които ще бъдат на новопоявяващи се пазари и ще откриват интернет първо през мобилния си телефон без никога да са притежавали персонален компютър", коментира пред Reuters Абдел Камрим Мардини, продуктов мениджър нa Google.

Интернет услуги от този вид са много доходоносни както за мобилните доставчиците, така и за Google, която прави голяма част от печалбите си точно от реклами в уеб страници. Очаква се новата Free Zone услуга да стане достъпна скоро и в други страни.


Станете почитател на Класа