Росен Плевнелиев: Кризата е тест

"Кризата е тест заради убеждението, че в трудни моменти се дава и се помага". Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на бизнес форума "Бизнес етиката" основен принцип за устойчива бизнес среда".

По думите на държавния глава днес много се говори за кризата, която се определя като икономическа, финансова и дългова, но тя е и криза на доверието. Според него рецесията, в която икономиката изпадна през 2009 г., бе заради загуба на доверие в институциите, пазарите и близкото бъдеще. Високото доверие е признак за степента на развитие на една държава.

Според президента думата "прозрачност" все по-често трябва да се заменя с думата "предсказуемост", за да могат всички да планират и да очакват.

Настоящата икономическа криза се свързва с трудностите и предизвикателствата, които тя продължава да поставя пред държавите и бизнеса, подчерта Плевнелиев.

"Но трябва да сме благодарни на кризата, защото тя ни накара да преосмислим начините, по които залагаме и постигаме целите си", заяви той.

Плевнелиев допълни, че кризата укрепва способностите ни да се изправяме пред слабостите, да не замазваме, да не крием проблемите си и да не ги отлагаме.

Кризата ни прави по-дисциплинирани и по-ефективни, допълни той. В условията на много ограничени ресурси се налага да избираме правилно приоритетите, да развиваме силните си страни и да действаме умно и устойчиво.

По думите на Плевнелиев кризата е накарала политиците да разберат, че не е важно какво говорят, а какви резултати постигат. Според президента политиците трябва да работят за доверие, да изграждат правителството и институциите, като платформа за развитие на бизнеса и обществото.

"Разбрах, че има два вида политици – тези, които управляват хората, и тези, които служат на хората", каза Плевнелиев. Той причисли себе си към втората категория.

Затова президентът е обявил за свой основен приоритет изграждането на институциите в България, така че те да работят в услуга на гражданите и бизнеса. Според него институциите са платформа за развитие на бизнеса, на обществото и на регионите.

Такава платформа например е въвеждането на електронното правителство, което е механизъм за отговорна отчетност и прозрачност в работата на администрациите и е инструмент за рязко подобряване на бизнес средата.

"Аз ще работя за изграждане на електронното правителство и за неговото ефективно въвеждане в кратки срокове", заяви той.

Друга платформа е изграждането на екосистеми, благодарение на които ще бъде повишена конкурентоспособността в развитието на образованието и науката в подкрепа на икономиката.

"Крайно време е България да разполага с такива и като президент вече работя за внедряването им", поясни Плевнелиев.

Третият пример за това как институциите могат да бъдат платформа за развитието на бизнеса е въвеждането на прозрачни и типизирани обществени поръчки за училища, детски градини и пътища, пречиствателни станции и други.

Според президента това ще повиши многократно ефективността между държавата и бизнеса. Като други добри примери Плевнелиев посочи идеята за обществени съвети към Министерствата и президентството, административната реформа и инфраструктурните проекти.


Станете почитател на Класа