Ердоган отива в Газа през юни, САЩ са против

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган планира през юни да извърши отдавна планираното си посещение в Ивицата Газа, каза той във Вашингтон. Но освен че ще разговаря с лидерите на управляващото там движение Хамас, той щял да посети и Западния бряг за среща с палестинския президент Махмуд Абас.

Отдавам голямо значение на това посещение в контекста на усилията за постигане на мир в Близкия изток, подчерта пред журналисти в столицата на САЩ турският премиер. "Надявам се тази моя визита да допринесе за обединяването на палестинците", подчерта той.
Вашингтон нееднократно призова Ердоган да не ходи в Ивицата Газа. "Ние сме против каквито и да било ангажименти с Хамас, една терористична организация, която продължава да бъде дестабилизараща сила в Газа и в региона", подчерта говорителката на Държавния департамент Джен Псаки пред репортери в коментар на плановете на Ердоган. Според Вашингтон такава визита на турския премиер в Газа би внесла объркване в усилията на САЩ за съживяване на близкоизточния мирен процес. "Призоваваме всички страни, които споделят нашия интерес от създаване на палестинска държава, да предприемат стъпки за възстановяване на мирните преговори между палестинците и Израел", допълни Псаки.
По реме на посещението си в Турция през април държавният секретар Джон Кери каза, че е "по-добре да се отложи" пътуването на Ердоган до Газа и призова турският премиер да изчака по-благоприятен момент. Ердоган отговори, че не би искал Кери да е казвал подобно нещо, а вицепремиерът Бюлент Арънч коментира, че само Анкара решава какви действия да предприема.













АФП



Станете почитател на Класа