Искри на невидимия фронт между Русия и САЩ

Руското разузнаване разкри в петък пред руските медии името на резидента на ЦРУ в Москва през 2011 г. Това е изключително нарушение на протокола, няколко дни след като Русия обяви, че е заловен агент на САЩ заради опитите му да вербува служител на руските тайни служби.
Представител на ФСС /Федерална служба за сигурност/ съобщи на информационната агенция Интерфакс името на ръководителя на московския клон на ЦРУ, като отбеляза, че през 2011 г., ФСС "официално е предупредила" срещу "провокативните опити за вербуване на сътрудници сред руските служби за сигурност" и заплаши, че ще "вземе реципрочни мерки срещу агенти на ЦРУ".
Телевизионният канал РТ, създаден от Кремъл, също разкри името му, но с малко по-различен правопис, от предоставения от Интерфакс.
АФП решава да не съобщи точното му име.
Във Вашингтон говорителката на Държавния департамент Джен Псаки отказа коментар.
Руското външно министерство обяви дипломата за персона нон грата и поиска неговото напускане "възможно най-скоро."
Американецът Райън Фогъл, трети секретар в американското посолство, опитвал да установи лични контакти с руски агент от Кавказ, където живеело семейството на братя Царнаеви, заподозрени за атентата в Бостън от 15 април, пише руското издание "Комерсант" в сряда. "Американците се интересували особено от пребиваването миналата година на големия брат в Дагестан, където се предполага, че се е срещнал с бунтовници и е избрал пътя на джихада", съобщава "Комерсант". "Може да се предположи, че американците са запазили телефоните на представителите на ФСС, които ги придружавали, и са искали да си послужат с тях, за да установят лични контакти. Обменът на официална информация между специалните служби невинаги е бърз и ефективен", допълва изданието.
По-рано ФСС съобщи, че Фогъл опитвал да вербува служител, отговарящ за борбата с тероризма, в Кавказ и е арестуван в началото на седмицата.
Във Вашингтон Псаки отказа петък да съобщи дали Фогъл е напуснал Русия.















Интерфакс


Станете почитател на Класа