Борсата в Ню Йорк оплетена в оптимистични очаквания

Водещият индекс на Уолстрийт Дау Джонс и следеният с голямо внимание от повечето американски инвеститори общ индекс Стандарт енд Пуърс, достигнаха нови върхове в петък, окуражени от показателите, предвещаващи хубави дни за икономиката на САЩ.
Според окончателните резултати при затварянето на борсата Дау Джонс /Dow Jones Industrial Average/ спечели 0,80% /121,18 пункта/ и завърши на равнище 15 354,40 пункта. Стандарт енд Пуърс /S & P 500/ се покачи с 0,95% /15,65 пункта/ до 1666, 12 пункта.
Технологичният индекс Насдак /Nasdaq/ се радва от своя страна на покачване от 0,97% /33,73 пункта/ до 3498,97 пункта, достигайки нов връх от октомври 2000 година.
Участниците на пазара приветстваха два обещаващи показателя за икономиката на САЩ.
Но отвъд "потока от седмични и месечни икономически данни, макроикономическата ситуация остава същата", припомня на АФП икономистът Стивън Ричуито.
"Икономиката на САЩ се забави по пътя между 1,5% и 2%. Това е по-добре от рецесията, но е малко разочароващо в сравнение с 3-процентния ръст, очакван от оптимистите", отбеляза той.
"Колкото повече се забавя икономиката, толкова по-голяма е вероятността следващият ход да е рязко нагоре", което подхранва оптимизма на брокерите, отбеляза експертът.

















БГНЕС


Станете почитател на Класа