Асошиейтед прес не изключва завеждането на съдебно дело срещу министерството на правосъдието на САЩ

Най-голямата американска информационна агенция Асошиейтед прес не изключва завеждането на съдебно дело срещу министерството на правосъдието на САЩ. Това потвърди президентът на АП Гари Пруит. Повод за подобна възможна стъпка е тайното събиране на данни за проведени разговори на кореспондентите на агенцията, предаде ИТАР-ТАСС.
Пруит назова действията на министерството на правосъдието нарушение на конституцията на САЩ и първата поправка към нея относно защитата на свободата на медиите. „Не знам в какво се заключва мотивът на техните действия. Но мога да кажа, че техните действия са неконституционни”, посочи президентът на АП в ефира на телевизия Си Би Ес.
По неговите думи предприетите в тази ситуация действия на правоохранителните органи се отразяват негативно на способността на АП да работи със своите източници на информация, желаещи да останат анонимни. „В действителност вече виждаме последствията. Официалните лица, които обичайно водят контакт с нас, вече казват, че не са напълно склонни да предоставят информация. Те се опасяват да не бъдат преследвани от правителството. По този начин вече се сблъскваме с негативните последствия”, подчерта президентът на АП.



















ИТАР-ТАСС


Станете почитател на Класа