Туристическата индустрия на Еверест процъфтява

Еверест може да е най-високият връх, но покоряването му става все по-постижима цел заради зачестяването на „любителите катерачи”, които се тълпят на всяващия почитания връх. Критиците твърдят, че твърде много хора едновременно се опитват да изкачат Еверест, оставяйки зад себе си огромни количества боклук. Това води до увеличение на броя на смъртните случаи. Често до 200 души, много от които търсещи тръпка аматьори, по едно и също време се опитват да изкачат най-високия връх в света.
Клиентите плащат общо около 50 000 долара за разрешения и оборудване за изкачването на върха с височина 8848 метра, покорен за пръв път от Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей през 1953 година. Оттогава около 10 000 души са направили опит да изкачат Еверест, като най-малко 2500 опита завършили с успех. През май миналата година загинаха четирима души при опит да изкачат върха.
Планината се е превърнала в процъфтяваща индустрия, пише „Дейли мейл”.
Само преди десетилетие изкачването на Еверест беше подвиг, с който се заемаха само шепа смели и опитни планинари с най-високо ниво на физическа подготовка.
Сега обаче изглежда, че всеки би могъл да опита едно от най-тежките предизвикателства, познати на човека.
Еверест се превърна в процъфтяваща туристическа индустрия, която засилва икономиката на Непал, особено през катераческия сезон от края на март до първите седмици на юни.















„Дейли мейл

Станете почитател на Класа