Дубай – светът на бъдещето

Дубай – светът на бъдещето
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.06.2023
  • Сподели:

Всеки ден по света се раждат нови идеи за привличане на туристи. Нищо обаче не може да се сравни с Дубай (Обединени арабски емирства). Това е дестинация, която предлага невероятни рекорди, красиви плажове и уникални преживявания за всички.

 

Тук се намира най-високият седемзвезден хотел в света - Бурж ал Араб, най-високата сграда на планетата – Бурж Халифа, най-големият изкуствен остров - Палм Джумейра, най-луксозният и голям мол в света – Дубай мол, както и още много други. Но Дубай не спира до тук. В едно от най-бързо развиващите се емирства, ежегодно се откриват нови и нови атракции. Такава е Музеят на бъдещето, която от година привлича много посетители. Сградата почти веднага беше включена от National Geographic в списъка на 14-те най-красиви музея в света.

 

Дубай – светът на бъдещето - 1

 

Обектът с грандиозни размери е фантастично съоръжение на архитектурната и строителната мисъл. Сребристата сграда с формата на яйце с дупка в средата е дело на арх. Шон Кила и неговото студио „Killa design”. Тя символизира човечеството, като зелената морава, върху която е разположена, представлява земята, а дупката в овала – неизвестното бъдеще.

 

Дубай – светът на бъдещето - 2

 

Музеят на бъдещето няма прозорци и е изграден от фибростъкло и неръждаема стомана, като има арабска визия благодарение на калиграфските надписи по корпуса на сградата, които са цитати от шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Музеят, с височина 77 метра е разположен на площ от 30 000 кв. м. Културната институция разполага със 7 етажа, между които сноват луксозни асансьори-капсули. Сградата разполага с 3 изложбени етажа - един, посветен на децата, един – за администрацията, един приземен етаж с кафене и сувенирен магазин и един, на който се намират тържествена зала с 1000 места, лекционна зала с 345 места, изследователска лаборатория.

 

Дубай – светът на бъдещето - 3

 

Изложбите в музея са посветени на развитието на космическите ресурси, екосистемите, биоинженерството, здравето и благополучието в бъдещето, както и на заплахите и възможностите на нашето време, технологичните решения на проблеми на човечеството днес, които ще имат влияние и върху бъдещето.

Друга новост в Дубай е откритият наскоро хотел Atlantis The Royal.

 

Дубай – светът на бъдещето - 4

 

Бионсе и Кендъл Дженър поведоха празненствата за дебюта на най-обсъждания нов хотел в емирството и един от най-луксозните в света. След завършването на проекта на стойност 1.4 млрд. долара гостите могат да се насладят на стаи с прекрасни гледки - някои със собствен басейн, възможности за хранене от световна класа, включително ресторанти на осем знаменити готвачи, както и на вълнуващи атракции, сред които най-големия аквапарк в света. Курортът предлага много атракции, включително близо два километра и половина частен плаж - най-големия подобен участък в Дубай. Има и голям избор от басейни в целия имот, включително 44 частни инфинити басейна в апартаменти и мезонети, кабани с частни малки басейни, два басейна само за възрастни в Nobu by the Beach и Cloud 22, както и Royal Pool за семейства, който разполага и с детски басейн. Ако това не е достатъчно, тук е и рекордьорът Atlantis Aquaventure - най-големият воден парк в света, който държи титлата на Гинес за най-много пързалки (цели 50). Курортът е дом на един от най-големите аквариуми с медузи в света с 4000 обитатели.

 

Дубай – светът на бъдещето - 5

 

Междувременно, възрастните могат да избягат в холистичния спа център Awaken Wellness или да се отправят към някой от плажните клубове, в които не се допускат деца - White Beach и Nobu by the Beach. В комплекса има и няколко водни съоръжения, включително Skyblaze Fountain - шоу с вода и огън. Atlantis The Royal разполага със 795 стаи, апартаменти и мезонети. Луксозните стаи са декорирани с ръчно изработени артикули, както и с творения на луксозни марки, като Hermès, Frette и Graff.

 

Дубай – светът на бъдещето - 6

 

Но ако сте отседнали в някой от другите хотели в Дубай, може да се възползвате от плажа на Марина бийч.

Той е разположен в западната част на емирството на пясъчен залив, създаден по изкуствен начин. Зад него е красивото яхтено пристанище Dubai Marina, покрай което са разположени небостъргачи. На него има свободна безплатна зона и платена с шезлонги, чадъри и заведения. Насипният бял пясък, прозрачните вълни на Персийския залив и високото ниво на инфраструктура са направили този плаж най-добрият не само в Дубай, но и въобще в ОАЕ. Той е с изглед към небостъргачите и предлага комфортна почивка не само за любителите на слънчевите бани и плуването. Има пътеки за пътешественици и скейтъри, има хубави кафенета, тоалетни, душове и прекрасни ресторанти. Тук винаги ще намерите чист, бял пясък, широк поглед към изкуствения остров Палм Джумейра и винаги спокоен залив. Вълните са леки, не пречат на плуването и не плашат децата.

 

Дубай – светът на бъдещето - 7

 

Заливът е създаден специално за туристите. Пясъкът е много ситен и бял и е положен по такъв начин, че да е удобно да се разхождате по брега и в морето. Водата е чиста и прозрачна, с видимост на няколко метра дълбочина, което я прави много тюркоазена и красива за снимки. Освен това е най-дългата пясъчна линия с много ресторанти, барове, магазини със сувенири и други места за развлечения. Дължината на брега позволява на туристите да не се натрупват на едно място. На всяка част от плажа ще бъдете спокойни и няма да се притеснявате за децата си.

В центъра на Дубай пък може да намерите изгодно място за настаняване и даже за около 50 евро за двойна стая със закуска. Хотел Rove City Walk е само на 10 минути пеша от Дубай мол и Бурдж Халифа. За сметка на това си има всичко – хубав ресторант, басейн, фитнес и др. Предлага и безплатен превоз до мола.

 

Дубай – светът на бъдещето - 8

 

Но ако искате да сте на хубав басейн с парти и готина музика – Дубай има такова предложение за вас! Това е Aura Skypool - най-високият 360-градусов инфинити басейн в света. С уникалната гледка от всички страни, той се превръща в задължителна забележителност. Разположен е на 50-ия етаж на луксозния комплекс Palm Tower, над луксозния хотел St. Regis.

 

Дубай – светът на бъдещето - 9

 

Намира се на 200 метра над земята. От него се открива същинска панорамна гледка към Палм Джумейра, Бурдж ал Араб, Бурдж Халифа и Айн Дубай – огромното виенско колело. Източната страна пък предлага поглед към блестящите небостъргачи на Dubai Marina. Общата площ на басейна също не е за пренебрегване – точно 775 кв. м. Достъпът до него е предвиден с асансьори, отвеждащи посетителите до зона, разделена на две пространства – палуба с басейн и бар-салон с дзен атмосфера. Като първият и най-висок 360-градусов инфинити басейн, Aura не само предлага изключително преживяване, но и действа като още една дестинация.

Освен красивите места и плажове, Дубай предлага и уникална кухня за своите гости. Например там може да отидете на обяд или вечеря в ресторанта на световно-известния готвач Гордън Рамзи – Hell’s Kitchen Dubai, който се намира в хотелския комплекс Caesars Palace Dubai.

Черпейки вдъхновение от телевизионното шоу на знаменития готвач, екипите на Червения и Синия отбор, готвят за гостите телешкото Уелингтън и сладкия пудинг. Фокусът на Гордън Рамзи върху стандартите за храна, обслужване, изключителната продукция и изисканите вкусове, създават спомени, които гостите ще запомнят с години.

Още един ресторант впечатлява в Дубай и това е перуанският Coya.

Той създава голямо въздействие върху посетителите с изискана храна, атмосфера и обслужване. Вечер работи и като бар, а диджей прави невероятен купон. Менюто е изцяло вдъхновено от Перу. Задължително Lubina clásica ceviche (лаврак, червен лук, сладък картоф и бяла царевица) и pez limón tiradito (жълта опашка, зелен лют червен пипер и репички). Шишчета от телешко сърце са невероятни и определено си заслужава да ги опитате. За основно си поръчайте solomillo de res (пикантно говеждо филе с хрупкав шалот и чесън).

Не на последно място, Дубай предлага и едно невероятно приключение в пустинята. Задължителна спирка за всички туристи е 4×4 джип сафари.

Това е едно от най-приятните екскурзии. Пустинните обиколки не се състоят само от сафари, те включват и някои интересни допълнителни дейности като барбекю в пустинен лагер, яздене на камила, пясъчен сърф и т.н. и тези дейности се предлагат като пакет. Обиколките се извършват с климатизирани джипове Тойота Land Cruiser, а возенето се извършва от специално лицензирани водачи, които са преминали обучение в тази област.

Тези сафари обиколки се извършват с професионален шофьор със специална книжка. В зависимост от избраната от вас програма, продължителността варира между 3,5 и 7 часа, от които около 1 или 2 часа ще бъдат прекарани в шофиране по дюните, разбира се, вие също ще имате възможност да направите невероятни снимки и да ходите боси на пясъка. След това, когато започне да се стъмва, се отправяме към къмпинг в пустинята. В този лагер се прави вечеря на барбекю, като седите по традиционния арабски начин на възглавници на земята и гледате шоу програмата с огньове, танцуващи дервиши и женски бели денс.

Старият град на Дубай също не е за изпускане, като сградите напомнят за миналото на района със своя външен вид. Фините земни цветове на архитектурата им съответстват на природата в района. Сградите на Стария град предлагат много атрактивни екстри под формата на перголи, както и невероятни тераси и ниши. Интериорът им е също толкова впечатляващ – те се характеризират с високи тавани, грациозни арки и традиционни елементи, които напомнят за близкоизточното великолепие. В района може да посетите традиционен ресторант, в който да опитате местните специалитети и да се запознаете с арабската кухня, традиции и посрещане на гости в истинска обстановка.

Съвременната мания, наречена пазаруване, е на разположение и в Стария град на Дубай. Трябва само да посетите Souk Al Bahar. Оживеният търговски център е дом на много магазини, кафенета и заведения за хранене.

Дубай категорично е не само мега луксозна, но и ненадмината световна дестинация, когато говорим за уникални атракции, бляскаво модерно строителство и спиращи дъха гледки!

За Факти, снимки и автор: Александър Върбанов, Дубай

 

Станете почитател на Класа