Как да живеем по-дълго? 7 съвета от експерти

Как да живеем по-дълго? 7 съвета от експерти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

От известно време ставаме свидетели на един тренд, който може би е израз на цяла една философия. Става въпрос за дълголетието (от английски „longevity“).

 

 

 

Редица известни личности застават с имената и професиите си зад изследвания, свързани с това как храната, която приемаме и навиците, които имаме могат сериозно да повлияят на продължителността на живота ни. В следващите редове ще ви споделим няколко съвета за това как да имате не само по-дълъг, но и по-пълноценен живот. А ето ги и тях:

Приоритизирайте слънцезащитата

Прекаленото излагане на слънце може да причини бръчки, да не говорим за рак на кожата. Но нанасянето на слънцезащитен крем може да помогне за предотвратяване на фотостареенето на кожата ви. И докато слънчевите ултравиолетови лъчи предизвикват производството на витамин D, който е от съществено значение за здравето на костите, това едва ли е добра причина да прекалявате със слънчевите бани. „Ето фактите“, това споделя д-р Джефри Бенабио, лекар, директор на Трансформацията на здравните грижи в Kaiser Permanente Primary Care.

„След няколко минути на слънце кожата ви спира да произвежда витамин D и започва да произвежда рак.“ Повечето хора получават достатъчно витамин D, но ако мислите, че не приемате оптимално количество, опитайте се да ядете повече сьомга или например яйца (не пропускайте жълтъка). Носете слънцезащитен крем всеки ден – дори в дните, когато ще сте на закрито или ще пътувате. Така ще си създадете навик да включвате SPF в обичайната си грижа за кожата, пише az-jenata.bg. Купете си шапка за слънце и чифт слънчеви очила с максимална UVA и UVB защита.

Яжте пълноценни храни, богати на хранителни вещества

Храненето играе важна роля за това как тялото ви остарява. „Най-новите изследвания показват, че нискогликемична диета с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини е най-здравословна“, споделя д-р Бенабио. Един чудесен пример за такъв тип хранене е средиземноморската диета, която беше обявена за най-добрата диета през 2022 г. от U.S. News & World Report за пета поредна година. Това е холистична, богата на хранителни вещества диета, в която се набляга на растителни храни, пълнозърнести храни, ядки, морски дарове и здравословни мазнини – и дори ви позволява да се наслаждавате на червено вино (в умерени количества).

Средиземноморската диета включва ядене на риба два пъти седмично и намаляване на излишната сол. Изследванията показват, че този тип диета може да ви помогне да остарявате по-добре, като предпазва от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт, според Harvard Medical School. Специалисти споделят, че храни, богати на омега-3 мастни киселини (като орехи, необработено маслиново масло, сьомга и ленено семе) помагат на кожата ви да произвежда маслата, от които се нуждае, за да се защити и те могат да ѝ помогнат да изглежда по-млада. За разлика от това, сладките, въглехидратно-тежките и нездравословните мазни храни (чипс, сода и бял хляб), могат да ускорят процеса на стареене.

Не пропускайте кафето, черния шоколад и чая

Има доказателства, че други растителни микроелементи като полифеноли и антиоксиданти могат да имат защитен ефект срещу хронични заболявания. Кафето съдържа изобилие от съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни и други заболявания. Както зеленият чай, така и черният чай са пълни с подобни полезни вещества, така че една следобедна чаша от любимата ви напитка е полезна за вашето здраве. Към това можете да добавите малко тъмен шоколад за още по-голям тласък на полезните за сърцето флавоноиди.

Свържете се с приятел или любим човек

Един изненадващ източник на опасения за здравето в САЩ е липсата на социални връзки. Нови доказателства сочат, че самотата може да бъде също толкова лоша за здравето ви в дългосрочен план, колкото и пушенето. Някои от най-дълголетните и активни възрастни хора на планетата посочват силното чувство за общност като източник на енергия, мотивация и продължаващо усещане за младост.

Въпреки че в известен смисъл е необходима „работа“, за да се поддържат добри взаимоотношения, редовната комуникация е ключова, споделят здравни експерти. Отделянето на време, за да споделите това, което мислите, както и изслушването с внимание на любимите хора, може да ви помогне да създадете и поддържате трайни връзки.

Упражнявайте се сутрин

„Обичам да започна новата година, като разгледам какво мога да направя по различен начин, за да се наслаждавам повече на живота. Представям си процес, който е въведен и се опитвам да задам разумни очаквания за постигане“, това споделя д-р Флоранс Комите, основател на „Центъра за прецизна медицина и здраве на Комите“. „Ще продължа да давам приоритет на съня... Ще се уверя, че излизам навън сутрин. Друга дейност, на която смятам да дам приоритет през новата година, са упражненията, обикновено за начало на деня. Не само че сутрешните упражнения ви събуждат и засилват метаболизма ви, те повдигат настроението ви и подобряват умствената яснота.“

Управлявайте притесненията

„Ще се опитам да се тревожа по-малко. За мен този процес включва записване на това, за което се тревожа, определянето дали това е нещо под мой контрол и ако е, да направя нещо по въпроса. Ще трябва да преминавам през този процес всеки ден“, това казва Мади Дихтвалд, автор на предстоящата да излезе книга Ageless Aging: A Woman’s Guide to Increasing Healthspan, Brainspan, and Lifespan.

 
 

Станете почитател на Класа