Защо писането на ръка е полезно?

Защо писането на ръка е полезно?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.05.2024
  • Share:

Кога за последен път записахме нещо на ръка? За много от нас писането на ръка може да се е превърнало в рядка, ако не и изоставена, практика. Възможността да водим бележки на телефони или да въвеждаме идеи с помощта на клавиатури обикновено е по-бърза и лесна, но дали стойността на писането на ръка е изчезнала завинаги? Не и според ново изследване, изследващо когнитивните ползи от писалката и хартията.

За някои професионални писатели идеята, че писалката може да помогне за творчеството и мисленето, няма да е новина. Въпреки дигиталния завой, някои писатели продължават да използват ръкописен текст като начин да повишат продуктивността си. Научният свят обаче едва наскоро започна да хваща предполагаемите ползи от тази практика, но първите резултати вече са убедителни. И така, защо е важно да пишем на ръка?

Отговорът изглежда е свързан с относителната сложност на действието в сравнение с писането на компютър. Писането на ръка изисква повече движение, повече умения и координация и по-голямо зрително внимание и затова насърчава различни части на мозъка да се обединят, за да превърнат формите в главите ни в нещо видимо на страницата.

И все пак писането на компютър не е безполезно. Все още можем да създаваме подобни връзки и да интегрираме информация, но трябва да го правим по-съзнателно. И това, че ръкописът изглежда по-полезен за запомняне и обработка на информация, не означава, че трябва да изхвърлим дигиталните си инструменти. Някои изследвания дори показват, че простото използване на писалка върху екрана може да бъде също толкова полезно, тъй като движението на писане е важно, а не носителят, пише lifestyle.bg.

 
 

Станете почитател на Класа