Нов футуристичен дизайн за товарните кораби

Норвежкият корабен дизайнер Lade AS разкри нов футуристичен дизайн за товарните кораби, който използва корабния корпус като платно.
Вдъхновен от платноходите и космонавтиката, "корпусът на Vindskip, е във формата на симетрично въздушно фолио, проектирано да използва вятъра за задвижване. Lade AS съобщава, че корпусът на кораба ще генерира аеродинамично издигане, давайки тяга по посока на корпуса.
Хибридният търговски кораб ще има също и електрическа система за задвижване с течен природен газ, която ще ускорява кораба до необходимата скорост, за да се генерира аеродинамично издигане на корпуса му. Освен това, Vindskip ще използва специализирана компютърна програма за анализиране метеорологични данни и изчисляване на най-добрия ветроходен маршрут въз основа на наличната вятърна енергия.
Lade AS е изчислява, че дизайнът Vindskip може да генерира 60% икономии на гориво и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 80%, в сравнение с традиционен кораб. Дизайнерът казва, че дизайнът е особено подходящ за пътнически и контейнерни превози.
Компанията вече е регистрирала два патента за способността на корпуса да генерира аеродинамично издигане. Wilhelmsen, един от най-големите собственици на кораби в Норвегия, вече се включи в проекта с увереност, че първият Vindskip ще влезе в действие до 2019 г.

Станете почитател на Класа