Кои са четирите най-мощни армии в Европа?

Въпреки, че след края на Втората световна война европейският континент отстъпи лидерската си позиция във военната област на двете суперсили, Съветския съюз и САЩ, в момента Европа е все още голяма военна сила. Списанието The National Interest разкрива четирите европейски страни, които имат най-мощните армии.
Русия
Русия остава най-мощната военна сила в Европа и ключът към това е ядреният арсенал, който е сравним само с този на САЩ. В страната има хиляди стратегически и тактически ядрени бойни глави, което я прави една от най-важните сили в света. Макар конвенционалните сили на Русия да не са равни на тези на Съветския съюз, страната разработва собствени ракети, танкове, бойни самолети и сателити без външна помощ. Руската армия е голяма и добре обучена.
Франция
Франция разполага с напълно независима ядрена възпираща сила. Разполага със собствен ядрен ракетен капацитет и универсални изтребители като Mirage. Нейната армия е добре оборудвана с танкове Leclerc и хеликоптери Тигър, военната авиация има около 200 изтребители от четвърто поколение.
Великобритания
Благодарение на флотата си, преди един век Великобритания имаше колонии по целия свят. Сега е военна сила, но не от световен мащаб. Поддържа ядрения си арсенал, но ракетите са доставени от САЩ. Обединеното кралство има силен флот, който включва четири ядрени подводници. Армията е оборудван с танкове Challenger 2 и бойни машини Warrior. Военно-въздушните сили имат около 120 многоцелеви изтребители Typhoon и 100 изтребители Торнадо.
Германия
Военното значение на Германия е значително намалено след пораженията в двете световни войни на ХХ век,а ракетната индустрия, тогава най-добра в света, е почти напълно демонтирана. Въпреки това, страната има промишлена база в състояние да произвежда бойни танкове Leopard 2, разработвания прототип Leopard 3 и конвенционални подводници. По исторически причини, Германия не участва във външни конфликти, въпреки че нейните военни са участвали в някои операции в Афганистан. Страната може да бъде първа военна сила в Европа, но е затруднена от своята история.

Станете почитател на Класа