Китайският премиер Ли Къцян постави цел - 7% растеж за 2015 г.

В обръщение пред Националния народен конгрес (ННК), Китайският премиер Ли Къцян стесни фокуса върху две основни теми: икономиката и околната среда. Той постави за цел ръст от около 7% през 2015 и обеща по-строг контрол върху опазването на околната среда. С отслабване на традиционните двигатели на растежа е необходима структурна реформа в бъдеще, каза той. Описвайки замърсяването като "бич" за качеството на живот, той каза, че екологичните закони ще се прилагат стриктно.
ННК е върховен орган на държавната власт, разполагащ с правомощия да приема и изменя законодателството. Речта на премиера е предназначена да направи преглед на победите и провалите на правителството в последната година, а също и да даде сигнал за бъдещите приоритети на Пекин.
Докладът бе посветен на забавящата се икономика и често използва вече популярната фраза "новата нормала", за да увери публиката , че по-ниската прогноза за ръст на БВП от 7% е естествена и ще действа в продължение на няколко години.
Ли Къцян призна, че замърсяването на околната среда е "бич върху качеството на живот на хората и проблем, който тежи върху сърцата им". Последва дълъг списък от обещания, между които за защита на горите и насърчаване на електрическите превозни средства.
По двете теми, г-н Ли поддържаше еднакъв тон: демострация на свързаност с проблемите и разочарованията, но и увереност, че неговото правителство знае как да се справи с тях.

Станете почитател на Класа