Кои са петте най-могъщи империи в историята?

От дълбока древност, териториалното деление се характеризира с империалистическите завоевания на различни страни. Кои са петте най-мощни империи по глобално наследство?
Ахеменидите - Персийската империя
Тази империя е основана от Кир Велики около 550 п.н.е. с анексирането на Средното царство. Въпреки, че приключва през 330 п.н.е., когато последният от царете Ахемениди, Дарий III е победен от Александър Велики, империята оставя трайно наследство на последващото развитие на световните цивилизации. Разпространява се в Близкия изток, Северна Африка, Централна Азия, Индия, Европа и Средиземноморието и управлява по-голям процент от населението, отколкото всяка друга империя в историята (през 480 п.н.е.. е имала почти 50 милиона жители, 44% от населението на света към онзи момент). Що се отнася до наследството, това са пътната мрежа, пощенската система, единен език за администрацията (арамейски) и бюрокрацията.
Римската империя
Римската империя е една от най-големите в историята, способна да завладее и задържи големи територии в продължение на стотици години. Има сложна градска и класическа култура, разширявайки гръцката архитектура, философия и наука за бъдещите поколения. Въвеждането и последващия официален статут на християнството в Рим, превръща тази първоначално миноритарна религия, в една от най-големите в света; римското право повлиява всички следващи правни системи, а институциите на Римската империя вдъхновяват управленческите системи на съвременните демокрации. Една силна империя, в която легионите военно доминират в продължение на векове и чиито крах не е причинен от инвазия, а от продължителна криза и гражданска война.
Арабската Империя
Тази империя е политическа организация, основана от пророка Мохамед, която до смъртта му през 632 г. покрива по-голямата част Арабия, а неговите наследници, наречени "халифи", се задължили да управляват мюсюлманите и да разширяват религия и територии. В седми и осми век мюсюлманите успяват да разширят империята си от Иберийския полуостров до Индия. Това се разглежда като пример за силата на религията, тъй като задължението на вярващите да практикуват свещена война в защита на вярата подпомага набирането на войници за арабските армии и спира междуособиците. Сред най-важните й наследства са алгебрата и ислямът, с повече от 1 милиард последователи по света.
Монголската империя
Това е най-голямата империя в историята по територия , която се простира от Корейския полуостров до река Дунав. В началото на 1206 г. монголските племена се обединяват под командването на Чингиз хан и империята нараства до около 33 000 000 кв. км и население над 100 милиона души.
Британската империя
Британската империя полага основите в много области на съвременния свят. Тя включва доминиони, колонии, протекторати и други територии, управлявани от Лондон между шестнадесети и двадесети век. През първите десетилетия на ХХ век, империята обхваща около 33 милиона кв. км и около 458 милиона души, което е една четвърт от населението на света. Тя улеснява разпространението на технологиите, търговията, английския език и формата на британското правителство по целия свят, вдъхновява философите на френското Просвещение да развиват теории за съвременното управление, които са повлияли на много европейски държави.

Станете почитател на Класа