Гърция се опълчва на ЕК с нови закони

Гръцкият парламент одобри пакет от социални мерки, въпреки предупрежденията на Европейската комисия срещу "едностранните действия". В парламента, гръцкият премиер Алексис Ципрас защити това, което той нарича закон за "хуманитарната криза". Този първи закон след като партията на Ципрас спечели изборите през януари,  предлага талони за храна и безплатен ток за най-бедните. Общият размер на помощта е на стойност около € 200m. Това е мярка срещу строгите икономии, която г-н Ципрас бе обещал в предизборната кампания.
В 30-минутна реч той защити законодателството, което определи като първия законопроект съставен в Атина през последните пет години, а не поръчан от технократите в ЕС. Той също разкритикува изтеклото писмо от служители на ЕС, които съветват Гърция да се консултира с международните си кредитори, преди да продължи със законодателството. "Ако те го правят, за да ни плашат, отговорът е: ние няма да се уплашим" заяви г-н Ципрас. "Какво друго може да кажем на тези, за които справянето с хуманитарната криза е" едностранно действие "?"
Новият закон и предизвикателната реч на г-н Ципрас идват в навечерието на очакваната среща с Ангела Меркел и Франсоа Оланд в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел тази седмица.
Гърция все още е в спор със своите международни кредитори относно условията за удължаване на нейния огромен финансов спасителен план, като еврозоната настоява Атина да се ангажира с намаляване на разходите, за да се отпуснат по-нататъшни заеми. Отношенията между Брюксел и Атина са влошени драстично.
Гърция понастоящем е изключена от дълговите пазари и има сериозно безпокойство, че страната скоро може да свърши парите.

Станете почитател на Класа