Повратна точка в историята на златото: стартира нова глобална система за търговия

Световният пазар на златото ще се промени драматично за първи път от почти 100 години на 20-ти март тази година, когато ще бъде пусната новата глобална система за определяне на цената на благородния метал.
Неизменно от 1919 до днес, в системата на пазара на злато функционира London Gold Fix, който два пъти дневно определя средна цена на метала. Вместо тази система, в петък ще влезе в действие специално проектиран търг, който ще бъде "по-прозрачен" и ще включва толкова участници, колкото е възможно.
Анализаторите смятат, че тази система ще позволи да наблюдаваме действителната динамиката на пазара, а също в новите условия и ролята на Китай при определяне на цените ще бъде много по-важна и прозрачна.
"[Системата] отваря поле за търговията със злато и добавя към световната сцена нов набор от възможности и участници, основно китайците", каза Кевин Кер, президент на Kerr Trading International.
London Bullion Market Association се съгласи да не се разкриват имената на участниците в търга, преди старта на новата система, но китайските банки са пряко ангажирани в процеса на ценообразуване, а с разликите в цените между Шанхай и Лондон може да се правят арбитражни сделки, "превръщайки по този начин пазара на злато в международен 24 часов пазар", каза Джулиан Филипс, създател на сайта GoldForecaster.com.

Станете почитател на Класа