Германия в сделка за връщане на плячкосана творба на Матис

Германия е подписала споразумение за връщане на живописно платно на Матис, плячкосано от нацистите, на наследниците на първоначалния му собственик.
Femme Assise [седнала жена] е била конфискувана в Мюнхен от апартамента на Корнелиус Гурлит, син на търговеца на картини на Адолф Хитлер. Експерти твърдят, че картината, на стойност около 20 милиона долара, притежание на арт дилъра Пол Розенберг, е била открадната и правителствена работна група миналата година постанови, че по право принадлежи на неговите наследници. Германският министър на културата Моника Груетерс е подписала споразумението, проправящо пътя за връщане на шедьовъра да.
Баварските власти заловиха 1280 произведения на изкуството в апартамента на Гурлит, при разследване на укриване на данъци през 2012 година. Находката предизвика правни спорове около произведенията, заграбени от нацистите през 1930-40 година.
Гурлит почина през май миналата година на 81 години, след като обяви музея в Берн, Швейцария, за свой "единствен наследник. Швейцарският музей се съгласи през ноември да вземе стотици творби от колекцията, докато се идентифицират законните им собственици.
Но германските представители настояха три творби - включително Femme Assise на Анри Матис - да се върнат веднага. Платното е наслствено взето от еврейския търговец на картини Пол Розенберг през 1941 г. и се очаква да бъде върната на неговите наследници, които са я издирвали, когато съкровището на Гурлит бе открито.
Адолф Хитлер е разпоредил на бащата на Гурлит да се занимава с произведенията на изкуството, конфискувани от еврейски семейства, както и произведения, обявени от нацистите за "дегенератски" и измъкнати от германските музеи.

Станете почитател на Класа