Неуспешният опит на Брюксел

ЕК иска да прехвърля бежанци от едни страни-членки в други. Могат ли обаче кандидатите за убежище да бъдат насилствено премествани в страни, в които те не желаят да ходят? - пита в коментара си Николас Бусе от ФАЦ.

 

През миналата година 630 хиляди души са подали молби за убежище в страните от ЕС. А през тази се очаква броят им да бъде още по-голям. Сега ЕК предлага 40 хиляди от тях да бъдат разпределени на квотен принцип между всички страни-членки на общността - това не е всъщност нищо друго, освен едно насилствено преместване на хора, както впрочем и самата комисия нарича тази мярка. Нейният план не решава основния проблем, защото и занапред няколко страни-членки, сред които е и Германия, ще поемат основния поток от бежанците.

За кого работи планът на Брюксел?

Очевидно Европейската комисия иска да изпробва действието на една схема за преразпределение на бежанците в Европа в полза на Италия и Гърция - две страни, които обаче съвсем не са на челните места в Европа по брой на подавани молби за убежище. През последните години тези две страни се прочуха основно с това, че не прилагат достатъчно надлежно европейското право, например като пренасочват новопристигащите бежанци просто към други еврочленки. Трябва ли това поведение сега да бъде и политически възнаграждавано?

Вярно е, че южните страни-членки са първите, които се сблъскват с наплива от бежанци от Африка и арабските страни. Но в същото време не Италия и Гърция, а други страни-членки на ЕС приемат основния дял от напиращите към Европа бежанци. ЕК мисли дори за джуджето Малта, но пък забравя, че и в Северна Европа междувременно се води разгорещен дебат за справедливото разпределение на тежестите от бежанската вълна.
Планът залага на принудата

Скоро ще разберем как тези планове на ЕК ще бъдат приети в Съвета на министрите. За да ги прокара, Комисията ще се нуждае от квалифицирано мнозинство - доста високо препятствие за нея. Многото резерви срещу намеренията за разпределяне на бежанците - дори още преди оповестяването на плановете на ЕК - загатват, че предстоят тежки преговори между страните-членки. Германия също може лесно да загърби подкрепата си за квотния принцип - например ако се окаже, че това допълнително ще я натовари, вместо да облекчи положението ѝ.

И още един основен проблем не решават плановете на Брюксел: "разхвърлянето" на бежанците из цяла Европа може да успее само ако самите те желаят това. Защото е трудно да си представим, че хора могат насилствено да бъдат "заселвани" в страни, в които те не желаят да живеят.

Николас Бусе, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа