Реформи след провал на американски летища на тест по сигурността

Само три от 70 тествани американските летища са издържали проверката на сигурността под прикритие. Високопоставен представител обеща реформи след като тестовете показали възможности за прекарване на експлозиви и оръжия през пунктовете за проверка за сигурност през 95% от времето. Резултатите от тестовете бяха първо съобщени от ABC News.
Секретарят по вътрешна сигурност Джех Джонсън призова за преразглеждане на процедурите за сигурност в летищата в САЩ, да бъдат преквалифицирани служители по сигурността и оборудването за сканиране да се препровери. Той каза, че се отнася към резултатите от тестовете "много сериозно". В един от тестовете, рентген не успл да намери фалшива бомба, залепена на гърба на агент, въпреки потупванията по тялото на мъжа.
ABC News съобщи за проведени тестове на 70 летища в САЩ. Само три летища са били в състояние да открият забранени оръжия, се казва в доклада.
"Цифрите в тези доклади никога не изглеждат добре извън контекста, но те са важен елемент за непрекъснато развитие на нашата сигурност на въздухоплаването. Тези открития ние приемаме много сериозно в постоянните ни усилия да се тестват, измерват и подобряват нашите възможности и техники за предотвратяване на заплаха."
Г-н Джонсън заяви, че резултатите от доклада са класифицирани, но ще има още скрито тестване на контролно-пропускателни пунктове на случаен принцип.

Станете почитател на Класа