Без Турция Европа трудно ще се справи с бежанците

Крайно необходимо е ЕС да привлече Турция в усилията за решаване на бежанската криза. Цената, която може да поиска Анкара за това, напълно ще си заслужава

Полагат се огромни усилия, но капацитетите за приемане на още бежанци са изчерпани. Това твърдят много политици в Германия на местно и централно ниво. Същото казват и доброволните помощници. В същото време сред населението нарастват загрижеността и съмненията.

Цифрите от изминалите месеци са драматични, а прогнозите изобщо не ни успокояват. Безпомощен цинизъм е да се надяваме на лошото време в Средиземно море. Който иска поне да ограничи бежанския поток, трябва да бъде готов да подкрепя бежанците в кризисните райони много повече, отколкото досега. И трябва още по-решително да се бори с причините за бягството на толкова много хора, така че да бъде възстановен контролът по външните граници на ЕС.

Включително заради това се налага ЕС да си сътрудничи много по-интензивно с Турция по бежанския проблем. В прав текст това означава Турция да започне да контролира много по-енeргично морската си граница с Гърция, да приеме повече сирийски бежанци и да ги настани в приемни лагери. Следователно Турция трябва да облекчи бремето, под което се огъват европейската политика и европейските общества.

Цената на сътрудничеството

Естествено, че за това сътрудничество и координация, например при съвместно патрулиране по море с Гърция, Турция ще иска някакво възнаграждение, което вероятно няма да се изразява само във финансова помощ. Отмяна на визовия режим? Сдържаност по въпроса за турската политика спрямо кюрдите и редица вътрешнополитически въпроси? А може би Анкара ще очаква и подкрепа за турските амбиции за пълноправно членство в ЕС?

Всичко това може да се включи в цената. Също както и съгласуването на общ подход към сирийския конфликт. Защото войната там е най-големият заряд на преселението на народите от Близкия изток. Изгледите за деескалация не се увеличиха след военната намеса на Русия. Тъкмо напротив. Съществува опасност от по-нататъшно радикализиране и бягство. Бежанският поток отразява достоверно хода на войната. И затова спешно трябва да са разговаря с Турция за пътищата за ограничаване на бежанската вълна. При това без каквито и да било табута. В противен случай, в пристъп на отчаяние за подсигуряване на морските си граници в източното Средиземноморие, Европа твърде скоро може да посегне и към военните средства. А това би било най-лошото развитие.

 

 

Клаус-Дитер Франкенбергер

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа