Намалява петролното богатство на Саудитска Арабия и търпението на принцовете

Доскоро Саудитска Арабия бе изключително богата, но сега най-големият износител на петрол в света вижда своята планина от петродолари да ерозира бързо, което се дължи на спада на цените на петрола.

Обезценяването на черното злато е принудило Рияд да използва валутните резерви с безпрецедентна скорост. Дефицитът на Саудитска Арабия вече е достигнал една пета от нейния БВП, или около 130 000 милиона долара, съобщава РИА Новости.

В допълнение, военната кампания, която кралството започна срещу арабския си съсед Йемен, оказва допълнителен натиск върху публичните финанси. Тази ситуация принуди монархията да изтегли милиарди долари от чуждестранните фондове, в които са инвестирани огромните приходи от продажби на петрол.

Друга мярка, която саудитското правителство е въвела в опит да се противодейства на бързата ерозия на резервите е, че то е поискало местните банки да финансират програма за бонове. Но техните фондове продължават да намаляват и цените на петрола остават ниски.

Ако тази ситуация продължи, Рияд може да се изправи пред събития, подобни на тези, в Йемен и Египет, или дори бунтове за смяна на режима, казва порталът " Middle East Eye". Той се позовава на писмо от високопоставен член на саудитското кралско семейство, който призовава за "смяна на краля", за да се предотврати падането на монархията.

Станете почитател на Класа