Шиитските милиции се ангажират да се бият в Ирак с войските изпратени от САЩ

Мощните въоръжени шиитски групировки в Ирак обещаха да се борят със силите, които САЩ ще разположат в страната, след като САЩ обявиха, че изпращат специално звено в борбата с ислямската държава.
"Ние ще се бием и преследваме всякакви американските сили, разположени в Ирак," каза Джаафар Хусайни, говорител на ливанската шиитска въоръжена групировка Хизбула, цитиран от Ройтерс. "Всяка сила на САЩ ще се превърне в основна цел на нашата група. Бихме се с тях преди и сме готови да подновим борбата", заяви говорителят на групата.

Говорителите на организациите Бадр и Асаиб Ахл ал-Хак правят подобни изявления. Това показва общото им недоверие към въоръжените сили на САЩ, след водената от САЩ инвазия, която свали през 2003 г. режима на Саддам Хюсеин и последвалата окупация.

От своя страна, на 29 ноември, двама високопоставени републиканци сенатори на САЩ, призоваха Вашингтон да утрои броя на своите военни сили в Ирак до 10,000 войници. Сега около 3500 американски войници помагат на иракските сили.

Станете почитател на Класа