"Колелата" в Йордания са с 6000 години по-възрастни от „Линиите“ в Наска

Старите подобни на колела геоглифи в пустинята на Йордания са на 8500 години, което ги прави с 6000 години по-стари от митичните линии на платото Наска в Перу.
За да се определи точната възраст на "колелата" в йорданската пустиня, изследователите са използвали метод на датиране чрез оптически стимулирана луминесценция.

Експертите смятат, че хора са обитавали района, тъй като са намерили овъглен зеленчук в сграда от 6500 г. пр.н.е., съобщи Live Science. Заключенията от изследванията трябва да бъдат публикувани в следващия брой на списание Antiquity.

Има множество структури под формата на колела, както и змиевидни стени в Сирия, Саудитска Арабия и Йордания. Формите са дълги от няколко десетки метра до няколко километра и са видими само от въздуха.

Йорданските "колела" са били открити през 1927 г. от лейтенант Пърси Мейтланд, пилот на Кралските военновъздушни сили, който публикувал снимки на находката в списание Antiquity.
Дори и днес не се знае от кого и с каква цел са издигнати, но някои експерти смятат, че кръглите геоглифи са били в съответствие с изгрева на зимното слънцестоене.

Станете почитател на Класа