Учени предупреждават за предстоящо бедствие за Земята

  • 22 учени, изследващи климата, отбелязват в ново изследване, че след 10000 години Земята ще се промени драстично: смята се, че много крайбрежни градове ще бъдат потопени под вода в резултат на изменението на климата.

    Водено от Питър Кларк от Oregon State University (САЩ), изследването установява, че Земята ще трябва да плати висока цена през следващите 10000 години, ако хората не направят незабавно драстични промени.

    "В следващите десетилетия, човечеството има възможност да намали потенциално катастрофалните промени в климата, които ще продължат много повече, отколкото цялата история на човечеството", каза Кларк за "Вашингтон пост".

    Андерс Леверман, експерт по въпросите на повишаване на морското равнище, каза че е необходимо да се анализират дългосрочните последици от човешки емисии. "Това е невероятно, ние можем да предизвикаме траен ефект, имащ същото огромно значение като ледниковия период", казва той.

    Проучването отбелязва, че въглеродният диоксид е основната причина за това явление: този химикал остава в атмосферата за значителен период от време, преди да бъде елиминиран чрез естествени процеси.

Станете почитател на Класа