Ръководителят на американското разузнаване разкри ново оръжие за масово унищожение

  • Редактирането на генома е оръжие за масово унищожение, казва Джеймс Клапър, директор на американската Национална разузнавателна служба, публикува MIT Technology Review.
  • В годишния доклад на разузнавателната общност за оценка на глобалните заплахи пред САЩ, Клапър направи списък на заплахите, произтичащи от оръжията за масово унищожение, като добави към тях редактирането на генома. Списъкът включва също ядрените оръжия, ракетните програми на Северна Корея и химическите оръжия в Ирак и Сирия.
  • "Изследването на редактирането на генома, провеждано от страни с етични регламенти, различни от тези на западните страни, вероятно увеличава риска от създаване на потенциално опасни биологични агенти или продукти", пише Клапър.
  • Даниел Герстай от мозъчния тръст на RAND Corporation каза за MIT Technology Review „Биотехнологиите има голям потенциал за благото на човека, но в същото време имат и потенциала с тях да се злоупотребява. Ние сме загрижени от хората развиващи някакъв вид патоген със солидни възможности, загрижени сме за възможността от злоупотреба. Може да има катастрофален инцидент с редактирането на генома, тъй като геномът е същността на живота", каза той.

Станете почитател на Класа