"Критична нужда": САЩ оборудват бомбардировачите си с дозвукови ядрени ракети

  • B-21 Northrop Grumman, американският стелт стратегически бомбардировач, може да стане по-способен да избягва системите за противовъздушна отбрана на страни като Русия и Китай, смятани от Пентагона като "сериозни предизвикателства" пред САЩ, публикува The National Interest.

    Въпреки това, дори и B-21 не може да осигури достъп на стратегическите бомбардировачи, носещи американски ядрени оръжия, в най-защитени зони в света. Стратегическите бомбардировачи на САЩ понастоящем са оборудвани само с неуправляеми бомби, които просто се хвърлят над на мишената.

    Поради тази причина, генерал Робин Ранд от Пентагона настоява Военновъздушните сили на САЩ да бъдат оборудвани с балистични дозвукови ракети, снабдени с ядрени бойни глави Long Range Stand-Off (LRSO), за да се гарантира ядреното възпиране на Русия и Китай.

    Ранд, който е и ръководител на Global Strike Command на Военновъздушните сили на САЩ, заяви пред Сенатската комисия по въоръжените сили, "За нашето оцеляване трябва да притежаваме потенциал за сдържане. И точка."

  • Според Пентагона, постоянна ядрена заплаха от територията на САЩ не представлява заплаха за глобалната сигурност, тъй като бомбардировачите, оборудвани с ядрени дозвукови балистични ракети "не са оръжие на дестабилизация сами по себе си", заяви помощник-секретар по отбраната САЩ, Робърт Шер.

Станете почитател на Класа