"Ислямска държава вече не е ислямска"

  • Абу Хамед е бил член на терористичната групировка Ислямска държава, докато, разочарован от ръководството, от идеалите на исляма и отклонението, предприето от организацията, решава да избяга, отнасяйки документи с хиляди данни, които сега компрометират терористите и техните планове, съобщава Daily Express.

    Според британския вестник, бившият терорист твърди, че ИД е изоставила принципите на исляма, на които тя се основавала при създаването си и сега е изпълнена с бивши гладни членове на иракската армия на Саддам Хюсеин. Също така, според него, тази група в момента се грижи само за спечелване на въоръжената борба, а не за налагане на строга ислямска доктрина, казва той.

    Поради тези причини, както и за да помогне за разбиване на тази терористична организация, беглецът е разкрил около 22 000 документа подробна и лична информация за хиляди членове на ИД, като въпросници, адреси, телефонни номера и контактни роднини.

    Тази обширна информация демаскира членове на организацията от 51 различни страни и показва гигантската мрежа, разпространена по цялата планета. Генералът от британската армия, Чип Чапман, бивш директор на отдел за борба с тероризма на Министерството на отбраната, описва публикуваното като "златна мина". Според него, ефектът му може да бъде толкова "опустошителен за терористичната група, че изтичането може вече да се нарича" Уикилийкс на Ислямската държава ".

Станете почитател на Класа