Закуската не е толкова важна за здравето

Един професор по педиатрия в Медицинския факултет на Университета в Индиана, Аарон Д. Карол, заяви в становище във вестник The New York Times, че значението на закуската е преувеличено от погрешно тълкуване на различни проучвания на учените.

Например, авторите на изследване, публикувано през 2013 г. в научното списание "Circulation" разкриват, че рискът от коронарна болест на сърцето е по-висок при мъжете, които не ядат закуска; но в този конкретен случай това е една връзка, а не причина.

Един от най-важните аргументи, които се застъпват за необходимостта за закуска, е наличието на изследвания върху връзката между хранителните навици сутрин и затлъстяването. В статия, публикувана в The American Journal of Clinical Nutrition, също през 2013 г., изследователите разглеждат ефекта на закуската върху затлъстяването и не само откриват значителни грешки в методиката, но също така и явни измами.

От друга страна, няколко широко разпространени научни статии и цитирани проучвания са били насърчавани от фирми, които са заинтересовани в преувеличаване значението на закуската. Едно такова проучване, финансирано от Quaker, подразделение на PepsiCo, която произвежда зърнени култури, показва, че този продукт помага за намаляване на нивата на холестерола и теглото, ако се консумира дневно в продължение на един месец.

Ученият завършва статията си като посочва, че значението на закуската е далеч от доказано.

Станете почитател на Класа