Паричната политика на Китай

  • Китай продължава да поддържа строг контрол върху юана. Въпреки, че съществува система на свободно търгуване на националната валута, която позволява обменният курс да бъде разгледан и разрешен в рамките на определен диапазон от стойности, тази стратегия не е напълно пазарен механизъм.

    Лидерите на Китайската комунистическа партия, начело с президента Си Цзинпин, определят общата посока на паричната политика. Китайската народна банка контролира юана на дневна база, а също така съветва политиците за текущото състояние на валутата.

    Поради липсата на независимост, китайската централна банка трябва да се консултира с други правителствени агенции, преди приемането на паричната стратегия и често бива въвлечена в конфликт на интереси.

    Националният регулатор се е върнал към традиционната система за контрол, състояща се от установяване на фиксиран обменен курс на дневна база и използване на механизма за парична намеса.

    Повишаването на пазарната нестабилност и нарастващата загриженост, свързани с изтичане на капитали от Китай доведоха китайското правителство до предпочитания към стабилността на валутата.

    Укрепването на юана спрямо долара ще помогне за ограничаване на изтичането на капитал и увеличаване на валутните резерви на азиатския гигант, които паднаха миналата година за първи път, според Credit Suisse Group AG. В същото време спадът на юана спрямо валутната кошница ще благоприятства износа, счита ABN Amro Bank NV.

Станете почитател на Класа