Смяна на ролите в глобализацията. Китай заменя САЩ.

Китайският Президент каза, че Пекин е готов да поеме икономическото лидерство от отслабените ръце на САЩ. Пекин, както никога до сега демонстрира силата си и претенциите си за власт на световната арена.

 

 

 

 


В Давос, Китай декларира безкомпромисна война на търговските пречки и забранителни мита,(анонсирани от Тръмп). Всеки, който иска да продължи да работи в среда, на свободна търговия, може да разчита на сътрудничеството с Китай, при определени условия, пише Die Welt.


Посланието е, нека Америка, Великобритания са против глобализацията и свободната търговия – ние сме за глобализацията.


И Пекин вече има конкретен проект – ( RCEP) споразумение за зона за свободна търговия, което включва Австралия и Нова Зеландия, Индия и цяла Източна Азия „. RCEP е алтернатива на Транстихоокеанското икономическо партньорство (TPP) – плод на въображението на Обама, което Тръмп се кани да затрие.


„Значението на китайския проект не може да се неглижира: в региона с най-висок темп на нарастване, представителите на държавния капитализъм от Китай ще се пробват в ролята на двигател на икономическото сътрудничество и интеграция.


Разбира се, да вземат участие в проекта могат и европейците – при определени условия, които се диктуват от китайците, ни даде да разберем Си Дзинпин.

 

Тръмп заплаши с непосилни митнически тарифи китайските стоки, обещавайки на американските избиратели, че такива ограничения за внос ще доведат до подобряване на тяхното благосъстояние. Тръмп избра Пекин за основна цел на предизборните си търговско-икономически нападки и антиглобалистично говорене.


Президентът Си Цзинпин по време на форума в Давос, Швейцария говори в защита на свободната търговия и срещу изолационизма, който Тръмп обещава и обяви китайската икономика за „широко отворена".


Водещи икономисти на Световния форум в Давос изведоха търканията между САЩ и Китай сред най-големите заплахи за подобряване на състоянието на световната икономика.


Ключова фигура в бъдещата администрация на Тръмп, министърът на търговията Уилбър Рос, по време на изслушване в Конгреса, нападна Пекин с остри критики за търговските практики. Той нарече Китай „най-протекционистка страна в света" и обеща на сенаторите, че ще търси нови начини за противодействие.

Китай е разгневен на Вашингтон за безпрецедентния контакт на Тръмп с бунтовника Тайван, който той направи, веднага след като шокира света със спечелването на изборите.


Китай обеща суров отговор. Китайските държавни медии предупредиха, че търпението на Пекин не е неограничено и „ще свалят меките ръкавици", ако Тръмп продължава да флиртува с Тайван.


Двете страни обменят претенции за Южнокитайско море и търговски ограничения.

 

Китай ще построи „новият модел" на отношенията със САЩ, като основен партньор в света, обеща президентът Си Цзинпин, ден преди встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп и намали донякъде напрежението.


Китай вижда Америка като елемент, с който формира своя „кръг от приятели" по света и оставя в концепцията пространство и за Русия, и за Европа и развиващите се икономики.


„Ние ще се стремим да се създаде нов модел на ключовите междудържавните отношения със Съединените щати, на основата на цялостното стратегическото партньорство и координация с Русия, Партньорство за мир, икономически растеж, реформа и културното развитие на Европа, както и за сътрудничество на основата на единство и сътрудничество със страните от БРИКС", заяви Си Цзинпин в сряда в централата на ООН в Женева.

 

В същото време, Пекин оставя вратата отворена за компромиси.


Въпреки че официалната китайска преса насочва към американските фирми отмъщението в търговската война, правителството в четвъртък заяви, че Китай и САЩ могат да решат всички спорове в областта на търговията, чрез преговори.

 

Китай изпревари САЩ преди две години и вече е № 1 в света.


Произведената в азиатската държава продукция е за 17.6 трилиона долара, докато американците имат 17.4 трилиона долара.


Китай изпревари САЩ като най-голям пазар. Китай отдавна изпревари САЩ по продажби на автомобили и зае първото място в света на този пазар.


Китай изпревари САЩ при суперкомпютрите. Двaтa нaй-мoщни cyпepĸoмпютъpa в cвeтa ca ĸитaйcĸи, cъглacнo нoвия peйтинг Toп 500, пyблиĸyвaн нa вceĸи шecт мeceцa.


Начело в 48-тa пopeд ĸлacaция ca ĸитaйcĸитe мaшини Ѕunwау ТаіhuLіght c пpoизвoдитeлнocт 93 пeтaфлoпa и Тіаnhе-2 c 33,9 пeтaфлoпa, ĸoитo oглaвявaxa и пpeдxoднoтo издaниe нa peйтингa. Tpeти e aмepиĸaнcĸият Тіtаn c пpoизвoдитeлнocт 17,6 пeтaфлoпa.
Китай изпревари САЩ по средна класа.Тази година за първи път от Credit Suisse изчисляват, че броят на хората от средната класа в Китай е по-голям от този в САЩ – съответно 109 милиона срещу 92 милиона души.


Китай изпревари САЩ като най-голям вносител на суров петрол в света, което е кулминацията на огромната промяна на международните енергийни пазари в последното десетилетие, пише Financial Times.


Данните на китайските митнически власти показаха, че покупките на суров петрол от чужбина са ударили нов връх от 7,4 млн. барела на ден, което е приблизително един на всеки 13 барела, консумирани в световен мащаб. Същевременно вносът на САЩ достигна 7,2 млн. барела на ден за периода.

 

 

Автор: Йордан Халачев

Станете почитател на Класа