Съдбовни избори и в Германия! Меркел и Шулц влизат в пряк сблъсък

Германците в малката западна провинция Саар днес ще отидат до избирателните урни в хода на вот, който може да притесни канцлера Ангела Меркел и да повлие на шансовете й да спечели четвърти мандат на националните избори, съобщава Ройтерс. Днешният вот е първият от общо три регионални вота преди националния на 24 септември.

 

Той е първият електорален тест за новия лидер на социалдемократите Мартин Шулц, който обещава да се справи с неравенството, от което са недоволни много избиратели, уморени от управлението на Меркел. В момента Саар се управлява от голяма коалиция между ХДС на Меркел и социалдемократите. Но социологическите проучвания показват, че след днешния вот е възможна клоняща наляво коалиция между ГСДП, радикалната левица в лицето на партия "Левите" и Зелената партия.

 

Ако "зелените" не успят за спечелят достатъчно гласове, не е изключено да се стигне до коалиция между социалдемократите и левите. Трипартийна лява коалиция в Саар би била третата на регионално ниво след Берлин и Тюрингия и може да даде импулс за подобен съюз на национално ниво, посочва Ройтерс. Според социологически проучвания 44 процента от избирателите в Саар биха искали следващото правителство да се ръководи от социалдемократите и само 33 процента са за Меркел.

Станете почитател на Класа