Край на двупартийността във Франция

Не са изненада резултатите от първия тур на президентските избори във Франция. Емануел Макрон, кандидат на политическа платформа En Marche!, ще се бори с лидера на Националния фронт Марин Льо Пен, на 7 май. По този начин, нито една от традиционните партии, социалисти и консерватори, не ще присъства на втория тур на президентските избори, нещо, което не се случвало откакто V-та република е създадена през 1958 година.

"Има умора от политическите елити, както видяхме в brexit или победата Доналд Тръмп в САЩ, което е отразено и в резултатите от първия тур на френските избори с не-влизането на двете големите традиционни партии във втория кръг ", обясни Мигел Анхел Бенедикто, професор по международни отношения в Европейския университет.

Двамата нетипични кандидати също представляват две напълно антагонистични идеологии:

От една страна, центристът Емануел Макрон, на 39, бивш министър на икономиката в правителството на Франсоа Оланд. Започва своята политическа кариера преди няколко месеца, когато създава собствена политическа платформа, за да предложи своята прогресивна социална либерална програма по отношение на въпроси на икономиката и бизнес сектора. По този начин, той защитава единния пазар и ангажимента за по-голяма интеграция на Европейския съюз.

От друга страна, Марин Льо Пен, на 48, евродепутат и лидер на крайнодясния Национален фронт, която е подобрила резултатите, постигнати от баща й. Льо Пен защитава силен икономически протекционизъм срещу глобализацията, която обвинява за трудната икономическа ситуация във Франция. За тази цел предлага да сложи край на свободното движение на хора и да ограничи притока на имигранти, да напусне еврото и да свика референдум за напускането на Франция на Европейския съюз.

Сега, изправени пред втория кръг, Макрон се очертава като фаворит за влизане в Елисейския дворец за следващите пет години. Според проучването публикувано в "Льо Монд", който предсказа победа на двамата кандидати, Макрон ще спечели с повече от 20 пункта, на 7 май.

Станете почитател на Класа