Как Тръмп идва до първите 100 дни от президентството си?

Доналд Тръмп в следващата събота достига до първия символичен крайъгълен камък на неговото президентство, което някои американски медии вече нарекоха „първите 100 най-малко плодовити дни на който и да е президент в съвременната история."

Въпреки амбициозния си списък с обещания, направени по време на президентската кампания, Тръмп е изправен пред реалната възможност да завърши първите 100 дни на поста си, без никакви сериозни законодателни постижения. За разлика от своите предшественици, липсва законодателна победа по време на първите месеци от мандата.

Преговорите за граничната стена досега се оказаха трудни, докато неговата забрана за имиграция многократно е блокирана от съдилищата. Освен това, опитите да се отмени и замени "Obamacare" се възпрепятстват от съпротивата на собствената му партия.

Сега, съветниците на президента настояват Конгресът да гласува закона за здравни грижи тази седмица, точно преди да посрещна 100 дни от идването на Тръмп на власт, въпреки че началникът на кабинета на Белия дом, Реинс Прибус каза, че този въпрос "е маратон, а не спринт."

Ръководителят на Белия дом се опитва да съдържа очакванията за първите си 100 дни. "Без значение колко много е било постигнато по време на абсурдния стандарт на първите 100 дни, много медии ще атакуват", пише Тръмп в Twitter.

Въпреки че Тръмп, нарече 100-те дни "изкуствен" маркер, Белият дом планира седмица пълна с дейности. Президентът се очаква да подпише няколко указа за енергетиката и политиките за селските райони, да проведе вечеря със съдии от Върховния съд, да се срещне с президента на Аржентина, Маурисио Макри, и да пътува до Атланта, за да присъстват на събитието в Националната оръжейна асоциация.

Тръмп също планира в сряда да очертае план за намаляване на данъците, според изявлението си пред АП, включвайки голямо намаление на данъци за физически и юридически лица.

Анализаторите поставят популярността Тръмп на около 40%, най-малката цифра за президент през първите месеци на неговата администрация в модерната епоха, факт, който поражда реални съмнения за бъдещата му способност да прокара своя дневен ред.

Очевидно е, че лидерът на САЩ ще започне вторите си 100 дни от ниска точка, но все пак има своя база и подкрепа. Някои твърдят, че републиканците поддръжници на Тръмп са наясно, че изпълняване на обещанията му ще отнеме време. Президентът заяви в петък, че е прекарал си първи 100 дни създавайки "база" за постигане на напредък по-късно в неговата администрация, включително в развитието на отношенията с чуждестранни лидери

Станете почитател на Класа