Катар обяви ултиматума за "Атака срещу суверенитета"

Катар смята, че исканията връчени на емирството чрез Кувейт са "нереалистични" информира Ал Арабия, позовавайки се на изявление на Министерството на външните работи на Катар.

Изявлението на катарското външно министерство допълва, че "санкциите", наложени от Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства на Доха са "незаконни", тъй като засягат суверенитета на страната.

"Този списък с изисквания потвърждава това, което Катар е казал от самото начало: незаконната блокада няма нищо общо с борбата срещу тероризма, целта е да се ограничи суверенитета на Катар и външната ни политика", заяви Шейх Саиф бин Ахмед Ал Тани, директор на Службата на съобщенията на правителството на Катар, цитиран от Ал Джазира,.

Списъкът, представен от четирите страни, включва 13 изисквания, които трябва да бъдат изпълнени от Катар в 10-дневен срок, като условие за вдигане на политическата и икономическа блокада на Доха. Те включват следното:

Прекъсване на дипломатически отношения с Иран.
Спиране военното сътрудничество с Турция и незабавно затваряне на военната база, която тя има в Катар.
Скъсване на връзките с няколко екстремистки терористични групи, сред които Мюсюлманското братство и публично оповестяване на това действие.
Спиране финансирането на тероризма.
Предаване на терористи според конкретен списък от четирите страни,
Закриване на Ал Джазира и дъщерните й канали.

Саиф бин Ахмед Ал Тани потвърди, че изискванията са в процес на разглеждане, но само като знак на уважение към Кувейт, страна, която служи като емисар за този списък. В същото време, Организацията на обединените нации (ООН) е изразила намерението си да посредничи в този конфликт.

Причините за блокадата са описани като "произволни, фиктивни и неясни" от Мохамед бин Абдулрахман ал Тани. Ръководителят на катарската дипломация осъди "медийната кампания" въз основа на изфабрикувана информация, която предхожда вземането на мерки срещу Доха.

Станете почитател на Класа