Тръмп обяви нова стратегия в Афганистан

Американският президент Доналд Тръмп се обърна към американските войски и народ от военната база във Форт Майър в Арлингтън, Вирджиния, за да представи "актуализацията" на стратегията на страната в Афганистан и Южна Азия.

Според президента "американският народ е уморен от войната без победа", така че новата стратегия на САЩ в региона ще се основава на три основни стълба:

САЩ Ще търсят почтен и траен резултат, достоен за жертвоприношението от американската армия.
Бързото изтегляне на американските войски от Афганистан е неприемливо, тъй като ще остави вакуум, точно както преди атаките от 11 септември.
Новата стратегия в Афганистан няма да се съсредоточи върху времето, а върху условията на място. Следователно, Вашингтон няма да разкрива броя на войските, разположени в региона.

В своето обръщение към нацията президентът Тръмп обясни, че въпреки "инстинкта си да изтегли войските от Афганистан", той е стигнал до заключението, че бързото напускане на американската армия ще остави "вакуум" за терористите.

"В Афганистан не можем да допуснем грешките, които нашите лидери са допуснали в Ирак", каза Тръмп, като добави, че атентатите от 11 септември са организирани от Афганистан, приютил международни терористи.

В своите коментари Тръмп до голяма степен избегна да даде конкретни подробности и не предостави реалния брой войници, които ще бъдат разположени в страната. Въпреки това, висши американски военни представители подкрепят разполагането на до 4 000 допълнителни войници, като част от по-широко регионално подновяване на стратегията.

"Ние няма да говорим за броя на войниците или за плановете ни за нови военни действия, враговете на САЩ никога не трябва да знаят нашите планове. Няма да кажа кога ще атакуваме, но ще атакуваме", каза Тръмп.

Тръмп също коментира ролята на народите около Афганистан. Той обеща, от една страна, да окаже по-голям натиск върху Пакистан, за да сложи край на терористичните светилища, а от друга страна да развие стратегическо партньорство с Индия.

Освен това президентът на САЩ обеща да подкрепи въоръжените сили с "всички оръжия, за да приложи бърза, решителна и надвиваща сила", и посочи, че ангажиментът на Съединените щати в страната "не е карт бланш".

"Афганистанското правителство трябва да поеме своя дял от военната, политическа и икономическа тежест", каза президентът. "Американският народ очаква да види истински реформи, реален напредък и реални резултати, а нашето търпение не е неограничено."

Станете почитател на Класа